Samensmelting van Design, Hardware en Software

Mobiele gadgets zijn in rap tempo onze wereld aan het veroveren. Het begon allemaal met de mobiele telefoons en pagers die vrij snel massaal geaccepteerd werden en tegenwoordig zijn deze apparaten geëvolueerd in de smartphone die uit het dagelijks leven niet meer weg te denken is.

Doordat het tegenwoordig mogelijk is om steeds kleinere hardware te produceren en technieken als 4G supersnel internet op de kleinste apparaten mogelijk maken, zullen binnenkort ook nieuwe gadgets hun intrede maken om ons leven, volgens de fabrikanten dan, nóg completer te maken.

Het design

Het design van mobiele gadgets is door de jaren heen erg belangrijk geworden. Waar oude Nokia-telefoons nog vaak vergeleken worden met koelkasten, zijn telefoons sinds de eerste iPhone van Apple echte statussymbolen met veel stijl geworden. Smartphones hebben tegenwoordig een zeer modern ontwerp en er wordt vaak gebruik gemaakt van geavanceerde kunststoffen of metalen om het moderne ontwerp helemaal compleet te maken. De norm is gezet door de smartphone en ook nieuwe mobiele gadgets als de Pebble lijken eenzelfde stijl aan te houden.

Software

Mobiele apparaten maken gebruik van software en deze software speelt ook een belangrijke rol om het plaatje wat betreft design te completeren. Apple heeft natuurlijk het eigen iOS dat helemaal gestyled is volgens de Apple-filosofie, maar ook Android-fabrikanten doen ondanks het feit dat ze gebruik maken van hetzelfde besturingssysteem hun uiterste best om een eigen skin te ontwikkelen. Daar houdt het echter nog niet op, ook applicatiemakers proberen hun apps moderne looks mee te geven en het design van de smartphone als het ware te verlengen.

Creatieve initiatieven

Het is een moeilijke opgave om te voorspellen hoe mobiele gadgets en hun software er in de toekomst uit zullen zien. Wat wel duidelijk is, is dat de mobiele technologie volledig in de samenleving is gegroeid en de wereld ook zal blijven veranderen.

Vodafone ontwikkelde in samenwerking met Discovery Channel de 6-delige docuserie “Editing the world”. Deze serie legt focus op de impact van mobiele technologie en hoe deze aan de basis staan van creatief pionierswerk. In het eerste deel doet de Nederlandse Instagram-fotograaf Eelco Roos de aftrap. Eelco maakt enkel foto’s met zijn mobiele telefoon en heeft ondertussen 340k instragram-volgers. Een ultiem voorbeeld van een samensmelting tussen Vodafone, iPhone en Instagram – Design, Hardware en Software.

Project Ara / Phonebloks

Project Ara / Phonebloks (Forbes)

Motorola onhulde onlangs haar DIY smartphone project, wat zo ver aansloot aan het Nederlandse Phonebloks project dat zij haar krachten bundelen. Een nieuw design voor smartphones wat zich richt op het optimaliseren van het gebruik van de hardware van een telefoon. Phonebloks zou het mogelijk moeten maken om je eigen telefoon hardware-matig te customizen en op deze manier elementen die voor de gebruiker niet relevant zijn dus ook te kunnen verwaarlozen.

Phonebloks is een uniek concept, wat vooral uitblinkt in het huidige landschap waaraan de afgelopen jaren eigenlijk al weinig meer is veranderd. Of dit in de toekomst wel het geval zal zijn is nog maar de vraag, vrijwel alle mobiele apparaten gebruiken een touchscreen en het touchscreen neemt op dit moment al vrijwel alle ruimte in beslag. Veel ruimte voor een revolutionair nieuw design lijkt er dan ook niet te zijn.

Privacy Policy