Augmented Reality vs Virtual Reality

We zien de termen Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) de laatste tijd steeds vaker in het nieuws, maar waar staan de termen eigenlijk precies voor? Wat is het verschil tussen AR en VR? En wat is beter, AR of VR?

Augmented Reality

De term Augemented Reality (AR) betekent iets als ‘toegevoegde realiteit’ en AR is eigenlijk niets anders dan het toevoegen van virtuele content aan de normale wereld. Veel mensen zullen bij AR al snel aan producten als Google Glass of Microsoft Hololens denken, brillen die een virtuele HUD over het normale gezichtsveld plakt, maar AR beperkt zich niet alleen tot nieuwe en exclusieve producten. Ook in het dagelijks leven komen we vrijwel dagelijks in aanraking met AR. Zo wordt AR regelmatig gebruikt in commercials om gegevens, kleine animaties of tabelletjes te tonen en bij sporten als voetbal wordt er gebruik gemaakt van AR om bijvoorbeeld reclames achter de doelen of de logo’s van teams in de middencirkel te tonen.

Virtual Reality

Virtual Reality (VR) betekent ‘virtuele realiteit’ en deze term wordt aan producten gegeven die bedoeld zijn om je te transporteren naar een virtuele wereld. In tegenstelling tot bij Augmented Reality worden er dus geen virtuele objecten aan de echte wereld toegevoegd, maar verdwijnt de echte wereld en wordt je getransporteerd naar een geheel nieuwe wereld. Bekende producten die op dit moment in de schijnwerpers staan wat betreft VR zijn Google Cardboard, HTC Vive en Oculus Rift. De eerstgenoemde is een vrij eenvoudige kartonnen headset die geschikt is voor gebruik met een smartphone, terwijl de laatstgenoemde headsets pas volgend jaar zullen verschijnen, maar waarschijnlijk wel de VR-ervaring naar een nieuw niveau zullen tillen.

AR of VR?

Het moge op basis van de bovenstaande beschrijvingen duidelijk zijn dat de twee termen een geheel verschillende betekenis hebben en een keuze maken tussen beide is een vrijwel onmogelijke taak. De technieken hebben allebei een heel ander toepassingsgebied en in sommige gevallen zelfs een andere doelgroep. Het is dan ook geen kwestie van welke technologie beter is en beide technieken kunnen, en zullen, gewoon naast elkaar bestaan.

Privacy Policy