Waarom print nog steeds beter is dan digitaal!

print vs digitaal

Het blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen informatie beter onthouden wanneer ze dit van papier lezen dan van een computerscherm. Computerschermen werken goed voor wie snel wil lezen, maar niet voor wanneer je informatie op wilt slaan in je geheugen. Zo zijn er verschillen tussen het verwerken van tekst en beeld vanaf papier en een digitaal beeldscherm.

Tekst

In Noorwegen werd dit getest onder leerlingen van een middelbare school, waarbij de ene groep een fictietekst en een feitelijke tekst op papier moest lezen, terwijl de andere groep dezelfde teksten op de computer las. Hieruit bleek dat zowel bij de fictietekst als de feitelijke tekst, de kinderen die van papier hadden gelezen meer hadden onthouden. Ondanks de digitalisering geven de hedendaagse studenten nog steeds de voorkeur aan fysieke boeken boven een computerscherm.

Volgens de onderzoekers zijn hiervoor verschillende verklaringen. Omdat papier tastbaar is, kun je zien wanneer het begint en eindigt. Deze directe ervaring zorgt ervoor dat je meteen een mentale kaart van de hele tekst maakt. Het wordt voor het brein makkelijker om de informatie op te nemen, omdat er meerdere zintuigen gebruikt kunnen worden. Dat overzicht ontbreekt wanneer je informatie vanaf je scherm leest, omdat je nooit meer dan 2 pagina’s tegelijk kunt overzien.

75% van de Nederlanders verkiest een papieren exemplaar boven een online magazinewww.gloedcommunicatie.nl

Daarnaast spreekt papier de emoties meer aan. Uit onderzoek bleek dat mensen die een tekst op papier lezen zich meer betrokken voelen bij het verhaal dan degenen die de tekst vanaf een scherm lezen.

Beeld

Door middel van het internet wordt communicatie steeds meer gedigitaliseerd. De KVGO, de brancheorganisatie voor de communicatiesector, vindt dan ook dat de markt niet moet doorslaan in de keuze voor digitaal. De overtuigingskracht van drukwerk wordt volgens de brancheorganisatie vaak onderschat. Helemaal wanneer gebruik wordt gemaakt van beeld, is print sterker dan digitaal. Beeld is op papier nog belangrijker dan tekst, het is het eerste waar mensen naar kijken.

Bovendien zien foto’s er op papier anders uit dan op de computer. De kleuren worden vlakker, waardoor het beeld rustiger is om naar te kijken. Daarnaast bevatten geprinte foto’s meer details dan afbeeldingen op een scherm. Op een display kunnen vaak niet meer dan 2 miljoen pixels worden weergegeven, terwijl opnames soms met 24 of 36 mp camera’s gemaakt worden. Er gaat dus veel kwaliteit verloren door foto’s alleen maar digitaal te bekijken. Door zelf foto’s af te drukken komt de kwaliteit van de foto’s naar voren en spreekt het de emotie meer aan! Dit is natuurlijk van belang wanneer je foto’s van speciale gelegenheden wilt laten zien aan je familie of vrienden.

Privacy Policy