FRAMED: digitale kunst aan de muur

framed02

Bijna iedereen heeft thuis wel een vorm van kunst in huis, of het nou een schilderij of een sculptuur is. Nu is er een nieuwe ontwikkeling in aantocht: FRAMED, een initiatief van het Japanse bedrijf FRM. FRAMED is een scherm voor aan de muur, waarop je kunst kunt afbeelden. Dit kunnen stillevens zijn, maar ook kunst naar eigen smaak van de kijker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bewegings- en geluidssensoren.

Het digitale schilderij

Rond het scherm, dat in een 24-inch versie en 40-inch versie beschikbaar is, zit een walnotenhouten frame, waardoor het scherm niet al te veel opvalt aan de muur. Ook eigen afbeeldingen kunnen via FRAMED worden weergegeven op het scherm, net als video’s GIF en Flash. Met behulp van een app voor smartphone en tablet kan de afbeelding zo vaak gewijzigd worden als je maar wilt. Het digitale schilderij is daarnaast voorzien van leuke sensoren zoals een camera, microfoon, ingebouwede speakers en bewegingssensoren. Deze sensoren kunnen door kunstenaars worden gebruikt om hun werk interactief te maken. Zo kan de aanschouwer tegen zijn kunstwerk roepen, of er dichtbij komen voor een reactie. Ook kan je makkelijk met een paar gebaren in de lucht door je kunstcollectie bladeren

De ontwikkelaars van FRAMED werken samen met een groep kunstenaars, die speciaal voor deze nieuwe kunstwerken hebben gemaakt voor deze nieuwe kunstvorm. Er wordt dan ook de mogelijkheid geboden om een abonnement te nemen, waardoor je de werken van een aantal kunstenaars kunt laten zien. Onder anderen Aaron Koblin, Takashi Kawashima en Mirai Mizue hebben hun medewerking verleend aan het project.

Kickstarter

FRM is inmiddels 3 jaar bezig met de ontwikkeling van deze vernieuwende kunstvorm en heeft via crowdfunding inmiddels al voldoende geld binnengehaald om het project daadwerkelijk te realiseren. Uit de laatste update van het bedrijf blijkt dan ook dat we niet lang meer hoeven te wachten tot de lancering van de eerste digitale schilderijen!

Privacy Policy