Internet of Things: Wanneer komt de echte doorbraak?

Het Internet of Things heeft in de afgelopen jaren enorm veel aandacht gekregen in de media en jaren geleden werd er al voorspeld dat het Internet of Things eraan zou komen. Een echte doorbraak is tot nu toe echter uitgebleven, veel verder dan een aantal jaren geleden zijn we niet. Toch is er op veel gebieden wel al te zien dat het Internet of Things er echt zit aan te komen.

1. Verkeer

Zo zien we in het verkeer dat er al veelvuldig gebruik gemaakt van smartphones en navigatie-apps die je niet alleen naar je bestemming leiden, maar ook rekening kunnen houden met wegafzettingen, opstoppingen, ongelukken of andere verkeersinformatie. In de toekomst zal het Internet of Things in het verkeer een nog grote rol gaan spelen, doordat auto’s over steeds meer sensoren en verbindingsmogelijkheden beschikken en de kans bestaat dat zelfs wegen met slimme technologie worden uitgerust.

2. Thuisomgeving

Daarnaast lijkt het Internet of Things ook in de thuisomgeving langzaam maar zeker zijn intrede te maken. Iedereen kent inmiddels wel de slimme thermometers van Nest en deze slimme thermometers zijn pas het begin. Er komen steeds meer alternatieve producten en systemen op de markt die geschikt zijn om vrijwel de gehele thuisomgeving volledig te automatiseren. Een doorbraak in de thuisomgeving lijkt dan ook binnen handbereik. Het is daarbij wel te hopen dat er snel een communicatiestandaard komt voor apparaten in huis, zodat de producten van alle fabrikanten naar hartenlust kunnen worden gecombineerd.

3. Landbouw en veeteelt

Een sector waarvan je misschien niet direct zou verwachten dat er al veel gebruik wordt gemaakt van het Internet of Things is landbouw & veeteelt. Steeds meer boeren gebruiken echter computersystemen en drones om weilanden, akkers en vee vanuit de lucht in de gaten te houden en doordat vrijwel alle informatie tegenwoordig digitaal wordt bijgehouden is het logisch dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van allerlei soorten sensoren en computers die gegevens en meetwaarden direct doorsturen naar een centraal beheersysteem.

landbouw drones

4. Sport

Sport is het laatste en vierde voorbeeld van een gebied waar de opkomst van het Internet of Things al vrij duidelijk terug te zien is. De laatste jaren wordt er bij verschillende sporten steeds meer gebruik gemaakt van sensor- en camerasystemen om de prestaties van sporters in de gaten te houden en sporters individueel te beoordelen. Duitsland wist vorig jaar mede dankzij het gebruik van een dergelijk systeem zelfs het Wereld Kampioenschap voetbal in Brazilië te winnen.

Privacy Policy