5 bijzondere bestemmingen voor designliefhebbers

Design is op iedere straathoek. En dan niet alleen in steden die al jarenlang bekend staan om hun bijzondere architectuur, de florerende design-scene en andere conceptuele uitspattingen – zoals bijvoorbeeld New York en Londen – maar ook in minder voor de hand liggende plaatsen kan de designliefhebber zijn hart ophalen. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

1. Miami – hoofdstad van de Art Deco

Architectuurliefhebbers denken misschien eerder aan steden als Dubai of Barcelona, maar er zijn nog heel wat minder bekende plaatsen waar je de prachtigste architectuur aantreft. De Amerikaanse stad Miami is zo’n voorbeeld.

In het Miami Beach Historic District vind je de grootste verzameling Art Deco architectuur in de wereld. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw was deze bouwstijl helemaal booming en aangezien men van Miami een ultramodern en superluxe vakantiebestemming wilde maken, werd er volop gebouwd in de hippe Art Deco architectuur. Dit zie je ook nu nog altijd terug in de vele gebouwen met geometrische patronen, de flora en fauna motieven en de pastelkleuren die deze stad een waar paradijs maken voor zowel designliefhebbers als strandgangers.

5 bijzondere bestemmingen voor designliefhebbers

2. Zagreb – design op het kruispunt tussen oost en west

Zagreb is een stad die veel te bieden heeft op het gebied van design. In het hart van de Balkan komen hier vele culturen samen en dat is natuurlijk altijd een goede voedingsbodem voor kunst en cultuur.

Zo staat Zagreb bekend om de vele straatkunst die je hier aantreft. Spring in het goed georganiseerde openbaar vervoer en ga naar Dugave, het gebied dat ook wel bekend staat als ‘The Museum of Street Art’. Heb je zin in nog meer kunst en design? Dan mag je musea als de Modern Gallery en het Museum of Contemporary Art zeker niet missen. Zagreb is bovendien niet voor niets de thuisbasis van de gerenommeerde School of Applied Arts & Design – de kans is dan ook groot dat je hier regelmatig werk aantreft van aanstormend talent.

3. Naoshima – onbekend Japans design eiland

Japan staat bekend om de geheel eigen popcultuur en bij de woorden design en Japan denkt iedereen al snel aan de hoofdstad Tokio. En toegegeven, Tokio is uiteraard een absolute must see voor iedereen die op zoek is naar verrassend design, maar de echte Japanse verrassing vind je op het eiland Naoshima.

Naoshima is het absolute neusje van de zalm wanneer het aankomt op Japans design. Het eiland was vroeger bebouwd met traditionele huizen, maar raakte door de afgelegen ligging nagenoeg onbewoond en de huizen vervielen tot ruïnes. Nu is Naoshima echter begonnen aan een verrassend tweede leven als kunst- en designbestemming. Tussen de vervallen panden – waaronder een verlaten kopermijn – vind je hier kunstzinnige uitspattingen en veel musea met conceptuele kunst. Een plek die je dus echt gezien moet hebben!

4. Dundee – City of Design volgens de Unesco

In 2014 is de Schotse stad Dundee door werelderfgoedorganisatie Unesco onderscheiden met de prestigieuze titel City of Design. De stad is hiermee de eerste stad in het Verenigd Koninkrijk die deze benoeming in de wacht heeft gesleept.

Steden die volgens de Unesco een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde designindustrie komen in aanmerking voor de titel City of Design. Het kan dan ook niet anders dan dat Dundee volop te bieden heeft op het gebied van design. Een grote bijdrage hieraan levert het nieuwe, nog te openen V&A Museum of Design. Geheel in stijl is dit museum ontworpen door de Japanse architect Kengo Kuma en moet het met zijn bijzondere, met metaal beklede uiterlijk een echte blikvanger worden in het havengebied van de stad.

5 bijzondere bestemmingen voor designliefhebbers

5. Amsterdam – geliefd bij designers over de hele wereld

Het zal voor velen geen onbekende bestemming zijn, maar Amsterdam is een echte designstad die zeker niet in deze lijst mag ontbreken. Amsterdam wordt door sommigen zelfs gezien als de geboorteplaats van het moderne grafisch design!

Onze hoofdstad heeft in het buitenland een bijzonder goed imago wat designers betreft. Zo gaat het gerucht de ronde dat in Amsterdam de designers hoger in aanzien staan dan bijvoorbeeld bankiers. Bovendien zijn er in Amsterdam talloze musea te vinden die alle kanten van de kunst in de spotlights zetten. Heb jij bijvoorbeeld al een bezoek gebracht aan het MOTI (Museum of the Image), het Stedelijk Museum voor moderne kunst en vormgeving of het Rijksmuseum?

Design verbreedt je horizon

We wisten het natuurlijk al lang, maar ook voor design geldt dat wie van de gebaande paden gaat, de mooiste en verrassende pareltjes ontdekt. Verbreedt letterlijk en figuurlijk je horizon door bekende designsteden in te ruilen voor een trip naar één van deze vijf bestemmingen waar nog volop valt de ontdekken op het gebied van kunst en design.

Privacy Policy