Kunst of toch design?

De vraag wat het verschil is tussen kunst en design lijkt op het eerste gezicht eenvoudig te beantwoorden. Kunst is een creatief product dat het oog of de gedachte moet strelen, terwijl design zich vooral op het oog richt en tevens functioneel moet zijn. Toch is het verschil tussen de twee soms kleiner dan je denkt en daarom heeft Museum Boijmans Van Beuningen nu een expositie met zowel kunst en design.

De expositie

De expositie met de naam In scène gezet laat zien dat kunst of design in de juiste omgeving soms moeilijk is te beoordelen als het een of de ander. Op de expositie worden ruim 50 kunstwerken en designobjecten tentoongesteld die zijn onderverdeeld in verschillende thema´s. De kunstwerken en designobjecten zijn door elkaar heen in de zalen geplaatst en de centrale vraag is dan ook wat nou precies het verschil is tussen kunst en design.

Een antwoord

Doordat kunstvoorwerpen soms wel degelijk functioneel zijn en vele designs, zeker in een museum, ook onder de noemer kunst kunnen vallen, wordt tijdens de tentoonstelling geen duidelijk antwoord op die vraag gegeven. Het geeft eens temeer aan dat er misschien minder verschil is tussen kunst en design dan in eerste instantie wordt verwacht. Natuurlijk, het is in sommige gevallen wel eenvoudig te bepalen, maar er zijn ook vele gevallen waarin het helemaal niet zo eenvoudig is. En juist in die gevallen zal waarschijnlijk alleen de intentie van de maker de doorslag kunnen geven over wat onder kunst valt en wat onder design valt.

Privacy Policy