De designproblemen van de Koreaanse reus Samsung

Het Koreaanse Samsung krijgt wat betreft smartphones regelmatig kritiek vanwege zijn weinig inspirerende designs en het vele plasticgebruik. Ondanks het feit dat het bedrijf regelmatig advies inwint van vooraanstaande designers, halen maar weinig ideeën het tot de eindproducten. En dat zal in de toekomst anders moeten als het bedrijf de marktleider wil blijven.

Plastic not so fantastic?

Hoewel Samsung al jaren de grootste smartphonefabrikant is, krijgt het ook al jaren veel kritiek op de smartphones die het produceert. Vooral de vlaggenschepen worden regelmatig onder vuur genomen. Qua prestaties behoren ze tot de top van de markt, maar van een premium design hebben ze bij Samsung nog nooit gehoord, zo lijkt het. De toestellen bestaan een en al uit kunststof en dat is zowel de recensent als de consument inmiddels wel beu. In tegenstelling tot de concurrentie lijkt Samsung echter maar langzaam over te schakelen naar luxere materialen.

samsung galaxy

Hiërarchie en collectivisme

Het probleem waar Samsung echter in het verleden regelmatig tegenaan is gelopen is dat de bedrijfscultuur geen ruimte biedt voor grote veranderingen en innovaties. Het bedrijf heeft in het verleden meermaals goede designers in de arm genomen, maar innovatieve ideeën en designs lijken maar niet door de vele managementslagen en het collectivisme heen te breken. Men blijft liever bij het oude bekende en iemand met een goed idee zal zich moeten aanpassen aan het collectief. Echt grote veranderingen zijn dus erg moeilijk of zelfs bijna onmogelijk door te voeren.

De concurrentie

Bij de concurrentie gaat het er anders aan toe. Een bedrijf als Apple wil met de iPhone juist innoveren. En hoewel er bij Apple op het gebied van design de laatste jaren eigenlijk ook geen hele grote veranderingen zijn doorgevoerd, blijft het bedrijf uit Cupertino wel op zoek naar nieuwe materialen die de telefoon nog duurzamer maken zonder daarbij in te leveren op het uiterlijk. Ook steeds meer Android-fabrikanten, zoals HTC, lijken met telefoons als de HTC One deze weg in te slaan. Het roer zal dus snel om moeten als Samsung zijn marktaandeel wil behouden.

Hoop aan de horizon

Gelukkig lijkt het erop dat de Koreanen eindelijk het licht zien. Samsung heeft vorig jaar het hoofd van de designafdeling gevraagd om af te treden nadat de Galaxy S5 slecht werd ontvangen. En dat heeft er tot dusverre toe geleid dat de Galaxy Alpha en Galaxy Note 4 werden uitgebracht met een behuizing die gedeeltelijk van metaal is gemaakt, een flinke verbetering ten opzichte van de kunststof smartphones. Er wordt bovendien binnen enkele dagen meer goed nieuws verwacht vanaf het Mobile World Congress in Barcelona. Daar zal Samsung namelijk de Galaxy S6 aankondigen en zou wel eens de eerste Samsung-smartphone kunnen zijn met een echt luxe behuizing.

Privacy Policy