Van aankondiging naar kunst; de poster

Vrijzinnig-Democraten-202x300Wat is een poster? En wat kun je ermee? De poster heeft een zeer lange geschiedenis. Als je poster opzoekt onder definitie staat er meestal zoiets als gedrukte affiche of aanplakbiljet groter dan A4 of aankondiging/afbeelding om op te hangen.

Aankondiging op de poster

In de middeleeuwen was de poster een belangrijk communicatiemiddel van de landheer naar de bevolking. Wetten en andere aankondigingen werden vermeld op de poster die overal verspreid werd. William Shakespeare gebruikte de poster om zijn voorstellingen aan te kondigen bijvoorbeeld.

Afbeelding op een poster

In 1890 kwam de afbeelding op de poster in Frankrijk in de mode om sportwedstrijden en circussen aan te kondigen. Kunst en ontwerp van de poster kwamen hiermee in Europa op een voorgrond. De afbeeldingen en aankondigingen bleven hierna op posters verschijnen. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog kregen de posters (maar ook aankondiging) een propaganda karakter. De beroemde “I want you” van Uncle Sam en het Amerikaanse leger en de Duitse proclamaties en propagandaposters kon je over de gehele wereld vinden.

De toekomst van de poster

De poster heeft na de Tweede Wereldoorlog een gedaanteverwisseling ondergaan. Posters worden vandaag de dag niet meer gebruikt voor aankondigingen. Daar hebben we radio, TV, internet en zelfs telefoon (denk aan Amber alert) voor. De poster werd na de Tweede Wereldoorlog voornamelijk gebruikt voor afbeeldingen van idolen popsterren en affiches voor politieke partijen. Voornamelijk de posters voor politieke partijen hebben geschiedenis geschreven. Deze posters werden naast hun boodschap ook verheven tot kunst.

Nu gaan we nog een stapje verder. De 3D poster. Kunst, maar ook allerlei soorten afbeeldingen worden in 3D geprint waardoor de poster nog meer opvalt. Wat zal het volgende ontwerp worden van de poster? We zijn benieuwd.

Privacy Policy