Speel in op technologische ontwikkelingen: word grafisch vormgever!

graphicdesign

De opmars van online media is niet alleen te zien bij de drukkerijen van kranten en tijdschriften, maar ook als het gaat om kunst. Wie een opleiding in de kunstsector wil doen, kan dus overwegen om een opleiding in de grafische richting te doen, in plaats van richting de ‘traditionele’ kunst. Deze opleidingen zijn er op MBO- en HBO-niveau.

MBO-opleidingen

Voor wie een MBO-opleiding wil volgen in de kunstsector, is de opleiding binnen het domein Vormgeving en Media een optie. Er zijn binnen dit domein verschillende opleidingen, waarbij je je bijvoorbeeld kunt richten op het bouwen van tentoonstellingen of het vormgeven van grafische media, de media die de toekomst hebben. Mocht je je toch liever richten op de traditionele media, dan kun je bijvoorbeeld de opleiding Printmedia gaan doen.

Een opleiding die zich helemaal richt op de nieuwe technologische ontwikkelingen, is de opleiding Grafische vormgeving. Tijdens deze opleiding leer je over webdesign en multimedia, zo leer je met behulp van computersoftware onder andere posters en advertenties te ontwerpen.

HBO-opleidingen

cmdAls je een stapje hogerop wilt, kun je erover nadenken om één van de HBO-opleidingen in deze richting te volgen. De opleiding Communication & Multimedia Design is hierbij een mogelijkheid. Deze opleiding duurt 4 jaar en je leert er onder andere over interaction design, game design, storystelling en interactieve animaties. Hier kun je een overzicht vinden van hogescholen die deze opleiding aanbieden.

Een andere optie is de opleiding Vormgeving, die ook 4 jaar duurt. Het verschil met Communication & Multimedia Design is dat Vormgeving zich ook richt op de traditionele kunstvormen, zo krijg je vakken als tekenen en schilderen. Daarnaast blijft er echter genoeg aandacht voor nieuwe technologische ontwikkelingen in de fotografie, ruimtelijk ontwerpen en interactieve media. De opleiding Vormgeving is op een groot aantal hogescholen in Nederland te volgen, een overzicht vind je op studiekeuze123.nl.

Een opleiding volgen in de grafische sector is dus een mooie manier om op de nieuwe technologische ontwikkelingen in te spelen. Omdat er opleidingen zijn op zowel MBO-niveau als HBO-niveau, is er voor iedereen die in deze sector wil werken wel een passende opleiding te vinden. Ook als je je niet alleen maar wilt richten op de nieuwe technologie, maar ook iets wilt leren over de traditionele kunstvormen, zijn er diverse mogelijkheden binnen het MBO-domein Vormgeving en media of de HBO-opleiding Vormgeving die het nieuwe met het oude combineren.

Privacy Policy