Opkomend beroep: digitaal kunstenaar

digitale-tekeningHet klinkt een beetje vreemd, een digitaal kunstenaar. Hoe kun je nou iets creëren zonder dat het tastbaar is? Toch zijn er, omwille van de ontwikkeling in techniek, verschillende manieren die het mogelijk maken om ook met twee rechterhanden een succesvol kunstenaar te worden.

 

3D printen

Eric van Straaten is beeldend kunstenaar en maakt realistische sculpturen met behulp van een 3D-printer. Het virtueel platform bracht hem een bezoekje in zijn atelier. “Ik ben vroeger fotograaf en muzikant geweest en op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Ik wilde beeldhouwer worden. Ik had alleen één probleem: ik was niet goed genoeg in beeldhouwen. De ambacht was niet aan mij besteed. Toen 3D-printen op mijn pad kwam, ging er een wereld voor mij open.”

Video:

 

Eric gebruikt de digitale technologie alleen als instrument om iets te creëren. Dit heeft hem veel mogelijkheden gegeven maar er zijn ook nog steeds beperkingen. Zo bepaalt de software hoe hij zijn ontwerpen vormgeeft en welk materiaal er gebruikt wordt. Het is voor Eric een uitdaging om binnen de beperkingen naar mogelijkheden te zoeken, dit komt ten goede aan zijn creativiteit.

digitaalkunstenaar

 

Fotografie

Een ander voorbeeld van de transformatie van digitale kunst naar tastbare objecten is te vinden in de fotografie. Menig fotograaf maakt zijn foto’s digitaal. Dit heeft vele voordelen. Maar als kunstenaar wil je toch ook meer dan alleen je foto’s op de computer kunnen bekijken. Het afdrukken op canvas is dan nog steeds een populaire techniek voor deze tentoonspreiding. Het is relatief goedkoop en simpel te realiseren. Bovendien kun je kiezen uit verschillende opties wat betreft kleur, materiaal en het frame. Afdrukken op canvas kan op heel plekken, je hoeft het maar op internet te gaan en de aanbiedingen vliegen je om de oren. Omdat de daadwerkelijke kwaliteit van een canvas print nogal uiteen loopt is het raadzaam een vergelijkingssite te gebruiken voor het maken van een keuze.

Privacy Policy