Ontwikkelingen in de posterkunst

poster
Waar posters rond de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog nog vooral gebruikt werden als propagandamiddel, werden daarna posters steeds vaker gemaakt voor persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld posters met de afbeeldingen van beroemdheden. Inmiddels kunnen posters tegenwoordig gezien worden als een ware kunstvorm.

Jules Chéret

jules-cheretVoor die tijd was Jules Chéret al bezig met posters als kunstvorm. Aan het einde van de negentiende eeuw zag hij dat posters erg geschikt waren om afbeeldingen op een plat vlak te laten zien met elementaire lijnen. Elementaire lijnen die in schilderijen vaak minimalistisch overkomen, komen op een poster juist extra goed tot hun recht.

Ook ontdekte Chéret dat posters het meest effectief waren wanneer ze een grote, kleurrijke afbeelding bevatten, die de aandacht trekt tussen alle andere afleidingen die mensen tegenkomen. In de tijd van Chéret was het gebruikelijk dat posters met de hand getekend of geschilderd werden, waarna ze vervolgens in veelvoud gedrukt werden, tegenwoordig is dat wel anders.

Zelf posters maken

De ontwikkeling van de technologie heeft ook voor nieuwe ontwikkelingen in de posterkunst gezorgd. Waar posters vroeger met de hand ontworpen en getekend werden, gebeurt nu vrijwel alles met de computer. Niet alleen professionele kunstenaars maken hun posters op de computer, iedereen heeft nu de mogelijkheid om dit zelf te doen.

Privacy Policy