Leidt kunst tot geluk?

Kunst beïnvloedt ons allemaal dagelijks op vele manieren, maar vaak zullen we ons daar niet van bewust zijn. We komen elke dag op vele verschillende manieren in aanraking met kunst, zo hebben alle voorwerpen die we gebruiken een design en zien we op tv bijvoorbeeld veel audiovisuele kunst. Maar maakt al die kunst ons nou gelukkig?

Design

Een goed design kan volgens verschillende onderzoeken een bijdrage leveren aan een gelukkig gevoel. De TU Delft heeft zelfs een speciaal instituut dat onderzoek doet naar positief ontwerpen en zij zijn ervan overtuigd dat het design van producten een invloed heeft op ons geluk.

Mensen krijgen bij het gebruik van producten emoties en ook geluk is een van deze emoties. Mensen die beweren gelukkig te worden van high-end smartphones zoals de iPhone 5 of Samsung Note 3 kunnen dus best recht van spreken hebben, het is echt mogelijk om in beperkte mate gelukkig te worden van zo’n design.

art makes us happy

Fotorechten: TU Delft

Audiovisueel

Daarnaast kan ook audiovisuele kunst waarmee we elke dag in aanraking komen een invloed hebben op de mate waarin we ons gelukkig voelen. Audiovisuele kunst prikkelt meerdere zintuigen en het kan daardoor een sterke invloed hebben. We komen audiovisuele kunst onder andere tegen op tv, in computergames en op het internet.

De gebruikersinterface is ook een belangrijk aspect. De gebruiker moet bij het gebruik van apparaten en het internet eenvoudig kunnen vinden waar hij of zij naar op zoek is en alles moet redelijk eenvoudig in te stellen zijn. Problemen met een gebruikersinterface kunnen door bijvoorbeeld ergernis leiden tot een significant minder gelukkig gevoel.

Emotion Sense

Wil je zelf meer inzicht in hou jou omgeving en kunst invloed hebben op je humeur en geluk? Bekijk dan eens de applicatie Android-applicatie Emotion Sense. Het is een applicatie die is ontwikkeld door de universiteit van Cambridge en informatie verzamelt over je omgeving en je gevoelens. Door regelmatig vragen te beantwoorden over hoe je je voelt kan de applicatie bepalen hoe gelukkig je bent en welke factoren van invloed zijn op je geluk.

Zorg er wel voor dat je een snelle smartphone, zoals bijvoorbeeld de al eerder genoemde Galaxy Note 3 met fullHD-resolutie hebt, zodat je in ieder geval niet minder gelukkig wordt door een trage applicatie of teveel scrollwerk.

Privacy Policy